Katgezind

Welkom

Welkom, wat leuk dat jij je hebt aangemeld voor deze gratis cursus “katgezind”. Op deze pagina vind je alle 6 modules van de cursus. Bij elke module ontdek je in 5 stappen met welke aanpassingen jij je kat gelukkiger en gezonder kan maken. Sla deze pagina zeker op bij je favorieten of maak een bookmark aan. Zo kan je later gemakkelijk terugkeren naar deze cursus.

Inhoudsopgave

Wie ben ik?

Hi, ik ben Veerle, gedrags- en welzijnsdeskundige voor kat en hond. Als kind was ik al een enorm grote dierenvriend. Toen ik mijn ouderlijke huis verliet, duurde het dan ook niet lang voordat ik en mijn partner een katje adopteerden. Het viel me op dat veel adviezen over de verzorging van een kat niet gebaseerd zijn op de werkelijke behoeftes. Zo werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld om meer te weten over het gedrag en welzijn van huisdieren.

Ik begon mijn zelfstandige carrière als dierenoppas en hondenuitlater en als geleider van een detectiehond. Het werd het begin van een zeer leerrijke periode waarin ik veel ervaring en kennis opdeed met diergedrag en training. Om me hier nog verder in te verdiepen, startte ik het postgraduaat Clinical Animal Behaviourist aan Odisee Hogeschool en volg ik regelmatig bijscholingen. Omdat ik anderen wil helpen om katten nog beter te begrijpen, ben ik ook werkzaam als docent kattenzorg.

Online cursus

#1 eten

Eten is van levensbelang voor je kat. Het voorziet in de energiebehoefte die nodig is voor het functioneren van organen en het in stand houden van lichaamsprocessen. Naast de kwaliteitsvolle voeding zelf, is ook de manier van eten belangrijk. Jouw kat heeft namelijk haar eigen natuurlijke gedrag en soortspecifieke voorkeuren.

Stap 1: Koop kwalitatieve voeding

Katten zijn carnivoren, wat betekent dat ze verplichte vleeseters zijn. Ze hebben een verhoogde eiwitbehoefte en zijn erg gevoelig aan een tekort aan ‘taurine’, een aminozuur dat enkel kan gehaald worden uit voedingsstoffen van dierlijke oorsprong. De voeding van je kat moet dus voldoende en kwalitatieve eiwitten bevatten. Idealiter bestaat de voeding uit een combinatie ztussen vers toegevoegd en gedroogd vlees. In het wild eten katten erg weinig koolhydraten. Kattenvoeding dat teveel koolhydraten bevat, kan daarom leiden tot een opgeblazen gevoel en soms diarree. De meeste commerciële merken van kattenvoeding bevatten teveel koolhydraten door de toegevoegde granen, rijst, mais, aardappelen. Onderstaande merken hebben hoogwaardige kattenvoeding met voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en kwaliteitsvolle ingrediënten.

Stap 2: Zorg dat er altijd eten beschikbaar is

Katten eten 10 tot 20 kleine maaltijden per dag. Hun vertering vindt heel snel plaats: na enkele uren is het voedsel verteerd en heeft een kat terug honger. Het is dus belangrijk dat je kat altijd toegang heeft tot haar voeding. Zo kan ze kiezen wanneer ze eet en zal ze haar maaltijden spreiden. Zorg er dus voor dat de voerbakjes van je kat steeds gevuld zijn. Katteneigenaars zijn soms bang dat hun kat zich dik zal eten, maar een kat overeet zich niet zo snel. Als je kat maar enkele keren per dag eten krijgt, is de kans juist veel groter dat ze gaat schrokken.

Stap 3: Plaats het eten op meerdere locaties

Een kat zal in de natuur nooit steeds op dezelfde plek eten. Plaats de voeding daarom op meerdere locaties in je huis. Zeker in huishoudens met meerdere katten is het belangrijk dat ze afgezonderd kunnen eten. Zorg er daarnaast voor dat het eten op een afstand (minstens 1,5m) staat van andere belangrijke bronnen zoals drinken en kattenbakken. Voorzie ook altijd eetbakjes op méér locaties dan het aantal katten in het huishouden.

Stap 4: Plaats het eten op veilige locaties

De verschillende locaties waar je het eten plaatst, moeten bovenal veilig zijn. Dit kan zowel op de grond zijn, in de hoogte en dicht bij rust- en slaapplaatsen. Zet de eetbakjes niet vlak naast een muur maar laat voldoende ruimte over zodat je kat er tussen past. Katten zitten namelijk liever met hun achterkant tegen een muur zodat ze de omgeving in de gaten kunnen houden. In een huishouden met meerdere katten, kan je voedselbewaking en conflicten vermijden door ervoor te zorgen dat ze elkaar niet zien tijdens het eten.

Stap 5: Voorzie voedselverrijking

Katten spenderen in het wild minstens 8 uur aan jagen. De meeste huiskatten daarentegen krijgen hun voedsel in een etensbak. Omdat ze niet voor hun eten hoeven te werken, ontstaat er bij veel katten verveling. Het is daarom aangeraden om aan voedselverrijking te doen door bijvoorbeeld een voerpuzzel of ander interactief speelgoed te voorzien. Het biedt mentale uitdaging aan je kat en helpt daarnaast tegen schrokken en overeten. Je kan voerpuzzels aankopen of zelf maken met wc-rolletjes, eierdoosjes en ander alledaags materiaal.

#2 drinken

Katten kunnen, net zoals mensen, maar enkele dagen overleven zonder vocht. Een te lage vochtinname kan op lange termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Toch zullen katten uit zichzelf weinig drinken omdat ze in de natuur normaal gezien voldoende vocht halen uit hun prooien. Daarom is het noodzakelijk je kat aan te moedigen om voldoende te drinken.

Stap 1: Zet het water ver weg van het eten

Katten willen niet op dezelfde locatie eten en drinken. In het wild zorgen ze ervoor dat hun drinkplaats ver verwijderd is van de plek waar ze eten om vervuiling te voorkomen. Om je kat te stimuleren meer water te drinken, zet je het water best op een afstand van het eten (en andere bronnen).

Stap 2: Plaats water op meerdere locaties

Net zoals bij het eten, wil een kat liefst op verschillende locaties drinken. Dit kan zowel op veilige plaatsen als op onveilige plaatsen zijn . Door het water in doorgangen te plaatsen, wordt je kat er iedere keer aan herinnert om te drinken en zal ze meer vocht binnenkrijgen. Zet de drinkbak niet vlak naast een muur maar laat voldoende ruimte over zodat je kat er tussen past. Katten zitten namelijk liever met hun achterkant tegen een muur zodat ze de omgeving in de gaten kunnen houden.

Stap 3: Gebruik ondiepe en brede schaaltjes

De snorharen van een kat zijn zeer gevoelig. Als ze eet en drinkt uit ronde, diepe bakjes zal ze regelmatig met de snorharen tegen de randen stoten. Ondiepe en brede schaaltjes kunnen dit probleem verhelpen en zijn daarom veel aangenamer voor je kat.

Stap 4: Zorg voor kwalitatief drinkwater

Ververs dagelijks het drinken van je kat. Katten hebben een zeer goed reukvermogen en zijn erg kieskeurig als het op hun drinkwater aankomt. Sommige katten hebben de voorkeur voor fleswater, gefilterd water of regenwater. Omdat dit voor elke kat anders is, doe je er goed aan hiermee te experimenteren. Je gebruikt ook best geen plastieken drinkbakjes omdat dit een onaantrekkelijke smaak kan afgeven aan het water.

Stap 5: Geef natvoer voor extra vocht

Heb je de vorige stappen geprobeerd maar drinkt je kat nog steeds te weinig? Dan kan je haar natvoer geven voor extra vocht. Als je kat dit sowieso al krijgt, is het minder erg dat ze niet zoveel drinkt. Het meeste natvoer bestaat voor 80% uit water en voorziet dus al voor een groot deel in de vochtbehoefte van je kat.

#3 hulpbronnen

Wanneer katten een gevoel van schaarste ervaren, geeft dat hen enorm veel stress. Dit kan vervolgens ongewenst gedrag en gezondheidsproblemen veroorzaken. Je kat kan erg territoriaal worden als ze te weinig doorgangen heeft en te weinig hulpbronnen heeft op te weinig locaties. Hou er rekening mee dat je dit als eigenaar niet altijd opmerkt aan je kat. De belangrijkste aanpassing in de omgeving van je kat is daarom het creëren van overvloed.

Stap 1: Aantal bronnen = aantal katten + 1

Je kan overvloed creëren voor je kat door een groot aantal hulpbronnen te verspreiden doorheen je huis. Het aantal bronnen moet minstens gelijk zijn aan het “aantal katten + 1”. Dit doe je voor elke bron: eten, drinken, slaap- en schuilplaatsen, krabmogelijkheden, kattenbakken,… Zo geef jij je kat de keuze waar ze welk gedrag kan vertonen. Heb je meerdere katten in huis? Dan is deze stap ontzettend belangrijk en kan ik je aanraden hier extra aandacht aan te besteden.  Zorg er ook voor dat alle bronnen op meerdere manieren bereikbaar zijn. Als je kat verschillende doorgangen en vluchtwegen heeft, zorgt dit voor een groter gevoel van veiligheid. Als de enige doorgang naar een ruimte met meerdere bronnen blokkeert wordt door een kat, worden deze bronnen onbereikbaar voor de andere katten. Dit veroorzaakt opnieuw een gevoel van schaarste. Zorg daarom op deze plaatsen voor permanent open deuren, hoogtes om op te springen, opstapjes en dozen om in te schuilen.

Stap 2: Hou rekening met veilige en onveilige locaties

Wanneer je de bronnen op verschillende locaties plaatst, doe je er goed aan eerst te onderzoeken hoe deze locatie ervaren wordt. Is het een veilige of onveilige locatie? Veilige locaties zijn de plaatsten waar je kat graag slaapt. Ze voelt zich daarentegen onveilig op plaatsen waar er spanningen zijn met andere katten, waar je kat krabt en eventueel sproeit. Op de veilige locaties zet je het voer, water, slaapplaatsen en kattenbakken. Ook hier plaats je de bronnen allemaal minstens 1,5m van elkaar vandaan. Krabmogelijkheden, hoogtes en schuildozen zet je op de onveilige locaties. Hier heeft je kat namelijk nood aan stressontlading.

Stap 3: Zorg voor grote kattenbakken op veilige locaties

Dat één kat minstens 2 kattenbakken nodig heeft, las je al in de 1ste stap. Het is ook belangrijk dat de kattenbakken gemakkelijk bereikbaar en steeds toegankelijk zijn. Plaats ze op een rustige plaats en niet aan deuropeningen, een gang of trap. Katten verkiezen grote bakken om hun natuurlijke gedragingen te kunnen vertonen. Je kan een open of gesloten kattenbak kopen maar ook een plastic doos of brede emmer kunnen hiervoor dienen. In een huishouden met meerdere katten is een gesloten kattenbak niet ideaal omdat je katten de weg kunnen versperren voor elkaar. Katten houden van fijn en  geurloos kattenzand. De ontlasting (en eventuele klonten urine) moeten dagelijks uit de kattenbak geschept worden om deze proper en geurvrij te houden.

Stap 4: Voorzie geschikte krabmogelijkheden

Katten krabben aan oppervlaktes om hun nagels te scherpen. Maar daarnaast wordt er ook geur achtergelaten door de geurklieren die zich op de voetzolen bevinden. Krabben behoort tot het normale gedragspatroon van je kat. Je kan frustratie voorkomen door geschikte voorwerpen aan te bieden als uitlaatklep voor dit gedrag. Katten verkiezen een verticale krabpaal waar ze zich volledig tegen kunnen strekken. De krabpaal moet daarom stevig genoeg zijn zodat de kat er met haar volle gewicht tegen kan leunen. Katten gebruiken soms ook horizontale oppervlaktes om aan te krabben. Een krabplank of -mat is zeker geschikt als alternatief voor een krabpaal wanneer je weinig ruimte hebt of een grote krabpaal te opvallend vindt. Het is namelijk altijd beter om krabmogelijkheden op meerdere plaatsen te voorzien dan maar één grote krabpaal te plaatsen.

Stap 5: Respecteer de rustplaatsen van je kat

Omdat katten een groot deel van de dag doorbrengen met rusten en slapen, hebben ze voldoende rustplekken nodig met comfortabel materiaal. Vooral hoge, donkere plaatsen bieden goede verstop- en slaapplekjes. De vertrouwde plekjes van je kat hebben een eigen (groeps)geur. Vervang of was dus nooit zomaar een deken, kussen of handdoek waar je kat vaak op ligt. Dit zal namelijk de geur verwijderen, wat erg stressvol is voor een kat. Zorg er daarnaast voor dat de rustplekken van je kat steeds bereikbaar zijn. Slaapt je kat graag op een specifieke stoel of plek in de zetel? Hou deze plaats dan altijd vrij voor je kat.

#4 stress

Katten zijn erg stressgevoelig. Het zijn roofdieren maar in de natuur wordt er ook op hén gejaagd. Ze moeten daarom snel op bedreigingen kunnen reageren. Kortdurende en acute stress is in de natuur heel nuttig om te overleven. Het lichaam van een kat is er op voorzien hier gepast mee om te gaan. Wanneer je kat daarentegen langdurig stress ervaart, geraakt het lichaam uitgeput. Zo kunnen er verschillende gezondheidsklachten en afwijkende gedragingen ontstaan. Als katteneigenaar wil je stress bij je kat daarom zoveel mogelijk beperken.

Stap 1: Begrijp de lichaamstaal van je kat

Ernstige en acute stress bij katten is zeer goed te herkennen: blazen, haren omhoog, oren plat,… Ook wanneer een kat sproeit in huis, zullen de meeste mensen dit (hopelijk) toeschrijven aan stress. Het lastige is dat subtiele stress bij katten veel moeilijker is om op te merken. Katteneigenaars kennen deze signalen helemaal niet en zijn zich er niet van bewust dat hun kat stress ervaart. 
Hier vind je de meest voorkomende subtiele stresssignalen van een kat:

 • Schuilen, vaak ook op een heel subtiele manier zoals gehurkt zitten of doen alsof ze slapen
 • Snel de mond aflikken
 • Kort een pootje opheffen
 • Snorharen die naar achter staan
 • Rillingen of schokjes in de vacht op de achterkant van de rug
 • Oogcontact vermijden
 • Zichzelf veel wassen, likken of bijten
 • Wandelen met de staart laag tegen de grond

Stap 2: Ga tijdig naar de dierenarts

Bij subtiele stresssignalen moet je er in eerste instantie van uitgaan dat je kat zich niet goed voelt of pijn heeft. Ook wanneer je kat zich plots anders gedraagt, is het aangeraden naar de dierenarts te gaan. Katten zullen pijn en ziekte zoveel mogelijk proberen te verbergen. Kleine veranderingen en subtiele signalen kunnen daarom wijzen op ernstige medische problemen. Neem dit dus altijd serieus en laat een medische check-up doen!

Stap 3: Zorg voor steeds bereikbare vluchtwegen

Vluchten is de meest voorkomende stressreactie bij katten. Als je kat bang is, zal ze meestal eerst proberen wegvluchten en schuilen. Bekende vluchtwegen die steeds beschikbaar zijn, geven je kat een gevoel van voorspelbaarheid en controle.  Je kat heeft dus 24 op 7 toegang nodig tot elke ruimte in huis. Een kat die het vertrouwen heeft dat ze steeds kan wegwandelen, zal veel minder stress ervaren. Probeer je kat daarom nooit ‘in de val te lokken’ als ze naar de dierenarts moet en klem haar niet vast wanneer je haar wil borstelen. Train met je kat op een vrijwillige medewerking zodat je geen dwang moet gebruiken.

Stap 4: Voorzie schuilplaatsen en uitkijkposten

Je kat heeft in het hele huishouden plekjes nodig die veiligheid bieden van mensen en andere dieren. Vooral op doorgangen en drukke plaatsen vermindert dit de stress van een kat drastisch. Er zijn verschillende manieren om deze schuilplaatsen en uitkijkposten te voorzien.
Breng eerst en vooral structuren aan waardoor je kat in de hoogte kan zitten. Denk bijvoorbeeld aan planken, klimpalen, vensterbanken en platforms. Heb je een kast waarop je spullen voornamelijk stof staan te pakken? Maak deze oppervlakte dan vrij en bereikbaar voor je kat. Ze vindt het namelijk fantastisch om zo een overzicht te hebben op de hele ruimte.
Katten verstoppen zich ook graag achter visuele barrières. Objecten met hoge randen zijn hier erg geschikt voor. Plaats maar eens een gewone kartonnen doos in huis en je zal zien dat je kat er al snel in springt. Ook gesloten objecten met meerdere ingangen bieden ideale schuilmogelijkheden. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een gesloten kartonnen doos met 2 of 3 uitgesneden openingen gebruiken.

Stap 5: Hou rekening met de goed ontwikkelde zintuigen van je kat

Katten hebben sterk ontwikkelde zintuigen en hebben er baat bij om deze te gebruiken. Ze spenderen graag tijd aan het observeren van de omgeving buiten het huis. Dit houdt ook enkele risico’s in. Sommige buitenprikkels, zoals vreemde katten die in de tuin lopen of door het raam naar je kat staren, zijn erg stresserend voor je kat. Dit is zelfs een veelvoorkomende oorzaak van agressie. Als je ramen hebt tot op de grond, plak deze dan af met inkijkwerende raamfolie. Zorg er wel voor dat je kat nog vanop een veilige hoogte naar buiten kan kijken wanneer ze er zelf voor kiest. 
Omdat katten een erg gevoelig reukvermogen hebben, kunnen sterke geuren in de omgeving ook een bron van stress zijn. Hou hier rekening mee in de keuze voor kuisproducten en geurverfrissers.

#5 interactie

Je kat heeft baat bij regelmatige, vriendelijke en voorspelbare sociale interacties met mensen. Meer zelfs, de aanwezigheid van een gekend persoon draagt bij aan een goed welzijn. Een vereiste is natuurlijk wel dat je kat dit contact als positief ervaart. Zoals je in de vorige module hebt gelezen, zijn katten erg stressgevoelig. Als katteneigenaar moet je er dus extra aandachtig voor zijn om de interactie niet te forceren en je kat een mate van controle en voorspelbaarheid te geven. Hoe doe je dat precies?

Stap 1: Negeren, negeren, negeren

Negeren? Jawel, negeren. Vertoont je kat één van haar natuurlijke gedragingen: slapen, eten, drinken, urineren, vachtverzorging onderzoeken, jagen, markeren of nog iets anders? Laat haar dan gewoon met rust. Je kat is van nature op zichzelf aangewezen en in staat voor zichzelf te zorgen. Zelfs wanneer ze stress ervaart, zal je kat zelf aan stressontlading doen door te vluchten, krabben of ander gedrag te vertonen als uitlaatklep. Jouw taak bestaat er enkel uit om deze gedragingen mogelijk te maken. Wanneer je kat zich in een gevaarlijke situatie bevindt, kan je natuurlijk wel ingrijpen waar nodig.

Stap 2: Laat je ogen langzaam dichtvallen als je naar je kat kijkt

Staren is voor katten een uiting van agressie. Bij een conflict tussen twee katten worden er vaak lange staarwedstrijden gehouden. Ook wanneer jij lang in je kat haar ogen kijkt, kan dit erg bedreigend overkomen. Wil jij je kat geruststellen? Laat je ogen dan langzaam dichtvallen. Dit ‘knipperen’ is een signaal dat je geen bedreiging wordt. Als je kat ontspannen is, antwoord ze misschien zelfs door hetzelfde terug te doen.

Stap 3: Maak enkel contact op het initiatief van je kat

In deze stap mag je wel contact maken met je kat (oef), maar enkel op haar eigen initiatief (sorry). En zelfs als je kat om aandacht komt vragen, wil dat nog niet betekenen dat ze ervan houdt om uitgebreid geaaid te worden. “Aai-agressie” is bijvoorbeeld een veelvoorkomende vorm van agressie bij katten. Probeer daarom rekening te houden met de individuele voorkeuren van je kat:

 • Presenteer altijd eerst je hand en laat je kat er aan ruiken. Begint je kat kopjes te geven tegen je hand? Dan kan je er van uit gaan dat ze ook geaaid wil worden. 
 • Aai je kat maar enkele keren en pauzeer dan even. Als ze nog meer geaaid wil worden, kan ze dit zelf aangeven. 
 • Geef je kat bovendien steeds de mogelijkheid om weg te wandelen. Dwing haar zeker niet tot fysiek contact. 
 • Zoek uit waar je kat het liefst aangeraakt wordt en voor hoe lang ze het aaien accepteert. Zo kan je hier in het vervolg rekening mee houden.

Pak je kat niet op maar ga zelf op de grond zitten om meer op haar hoogte te komen. Je kat houdt er echt niet van om opgepakt te worden, dit bezorgt haar ontzettend veel stress.

Stap 4: Straf je kat niet

Vertoont je kat ongewenst gedrag? Straf haar dan niet. Er bestaan efficiënte en diervriendelijke manieren om gedrag af te leren, maar de meeste katteneigenaars maken grote fouten bij het straffen van hun kat. Invasieve fysieke straffen mogen nooit plaatsvinden om tot een gedragsverandering van je kat te komen. Dit zorgt namelijk voor stress (met vaak nog meer ongewenst gedrag tot gevolg) en beschadigt de relatie tussen eigenaar en huisdier. Ook roepen of je kat doen schrikken, hebben vaak een averechts effect. Maak jij je ernstige zorgen om een bepaald gedrag van je kat? Focus je dan op het aanleren van gewenst gedrag of contacteer een gedragstherapeut om je te begeleiden.

Stap 5: Train met beloningen in korte sessies

Wil je nog meer bezig zijn met je kat en is ze gemotiveerd om te werken voor beloningen? Dan zijn regelmatige en korte trainingssessies met je kat ideaal om verveling tegen te gaan, gewenst gedrag aan te leren en jullie relatie te versterken. Training moet steeds gebaseerd zijn op een effectieve en diervriendelijke methode met gebruik van beloningen. Wil je daar meer over weten? Dan kan ik je zeker het E-book ‘Alles wat je moet weten over je kat’ aanraden.

#6 spelen

Het jachtinstinct van een kat staat niet in verhouding met haar hongergevoel. Je kat zal dus ook jagen wanneer ze geen honger heeft. Als een kat geen jaaggedrag kan vertonen, resulteert dit in frustratie. Katten spelen daarom erg graag. Het geeft hen een alternatief voor de jacht en zorgt voor voldoende beweging en mentale uitdaging. Ben je benieuwd hoe een kat speelt en waar je rekening mee kan houden?

Stap 1: Geef je kat de mogelijkheid tot locomotorisch spel

Katten spelen graag met hun omgeving. Ze lopen heen en weer, springen op de meubels, krabben aan je zetel en gaan op verkenning. Niet alle katteneigenaars zijn hier zo blij mee. Toch is het een belangrijke behoefte van je kat om gebruik te kunnen maken van de omgeving. Laat je kat dus zoveel mogelijk doen als ze dit gedrag vertoont. Voorwerpen die kapot kunnen of gevaarlijk zijn voor je kat, kan je beter ergens opbergen.

Stap 2: Stimuleer je kat tot jachtspel

Jachtspel waarbij gebruik wordt gemaakt van bewegende objecten, zijn het ideale spel voor katten. Het uitlokken van jachtgedrag voorkomt en verandert ook eventueel ongewenst gedrag van je kat. De meeste katteneigenaars stimuleren hun kat(ten) onvoldoende om te spelen. Je kat heeft dagelijks nood aan een speelsessie en kan soms een specifieke voorkeur hebben voor bepaald speelgoed. Sommige katten jagen bijvoorbeeld het liefst de hele tijd op bewegende prooien en andere katten willen vooral hun prooien ‘doodtrappelen’.

Stap 3: Zorg voor variatie in speelgoed

Sommige katteneigenaars denken dat hun kat niet graag speelt, terwijl ze eigenlijk te weinig variatie aanbieden. Een kat heeft namelijk veel afwisseling nodig om geboeid te blijven. Dit komt omdat katten niet blijven jagen achter prooien die stil liggen en niet veranderen in geur of uiterlijk. Afwisseling tussen de speeltjes zorgt er dus voor dat het spel interessant blijft. Dit wil ook zeggen dat je het speelgoed niet gewoon in  huis kan laten liggen.

Stap 4: Voorkom frustratie

Een belangrijk onderdeel van jachtspel, is het vangen en ‘doden’ van de prooi. Dit zorgt voor de stressontlading na het jagen. Je kan je dus voorstellen dat het gebruiken van een laserlichtje helemaal niet zo leuk is voor katten. Integendeel, ze kunnen er enorm gefrustreerd door geraken en gedragsproblemen ontwikkelen. Vind je het toch leuk om je kat te zien jagen achter een laserlichtje? Sluit dan af met een speeltje dat lijkt op een echte prooi en waarop de kat kan trappelen en bijten.

Stap 5: Speel nooit met je handen of vingers

Een kat moet leren dat handen bedoeld zijn om te aaien, niet om in te bijten. Wees er dus consequent in om nooit je handen of vingers te gebruiken tijdens het spelen. Bij kittens kan dit er nog schattig uit zien maar het is beter dit niet toe te laten. Gebruik een lange hengel om voldoende afstand te houden tussen jezelf en je kat tijdens het spelen. Bijt je kat toch in je handen, enkels of andere lichaamsdelen? Stop dan met spelen en wandel weg. Probeer een volgende keer te voorkomen dat je kat dit doet door haar voldoende en interessant speelgoed aan te bieden.

Meer weten

Nu 50% korting!

Hét complete digitale handboek!

Dit boek is echt iets voor jou als je duidelijke en gegronde informatie wil over je kat. Zo maak jij je kat gelukkiger en gezonder en kan je tips geven aan andere katteneigenaars. Wil jij de fabels over katten kunnen onderscheiden van de feiten? Ben je het beu om overal tegenstrijdige adviezen te lezen? Dan biedt dit boek de ideale oplossing en een antwoord op al je vragen.

Nu 50% korting!

Hét complete digitale handboek over je kat!

Over het E-book

Als katteneigenaar wil je zo goed mogelijk voor je geliefde huisdier zorgen. Dit doe je door rekening te houden met het natuurlijk gedrag, de behoeften en de opvoeding van je kat. Zo zal ze een beter welzijn hebben en minder gedragsproblemen vertonen. Je versterkt hiermee ook de relatie tussen jezelf en je kat. 
In dit boek vat ik daarom voor jou alle actuele wetenschappelijke kennis samen in begrijpbare taal. Als diergedragstherapeut heb ik namelijk tientallen artikels gelezen over diergedrag en het welzijn van katten. 

In deel 1 lees je alles over het gedrag van je kat.  We hebben het over het domesticatieproces, de zintuigen, het natuurlijk gedrag en de communicatie van katten.
Het 2de deel gaat over de behoeften van je kat. Je ontdekt wat een kat nodig heeft om gelukkig te zijn. We bespreken  de geschikte voeding, huisvesting, gezondheid, gedrag en emoties van je kat. 
De opvoeding van je kat komt uitgebreid aan bod in het 3de deel van dit boek. Je komt te weten op welke verschillende manieren jouw kat leert en hoe je dit kan toepassen.

5/5
"Dit boek heeft me veel bijgeleerd en dankzij de aanwezigheid van talloze voorbeelden was alles extra duidelijk! Echt een aanrader!"
Robin L.
5/5
"Het is zeer interessant. Er stonden ook dingen ik wat ik niet wist. Ik ga nu ook wat meer nadenken over bepaalde dingen die we hier doen. Bedankt!"
Babs B.
4/5
"Heel aangenaam geschreven en nu denk ik dat ze mij idd wil leren jagen, want een geschenkje heb ik dat nooit gevonden 😂 Dank je!"
Elke H.

Nu met 50% korting aan slechts €9,50!