Veerle Ory van Diergezind

Als kind was ik al een enorm grote dierenvriend. Toen ik mijn ouderlijke huis verliet, duurde het dan ook niet lang voordat ik en mijn partner een katje adopteerden. Het viel me op dat veel adviezen over de verzorging van een kat niet gebaseerd zijn op de werkelijke behoeftes. Zo werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld om meer te weten over het gedrag en welzijn van huisdieren. Na mijn studies als hulpverlener, begon ik daarom met het postgraduaat ‘dieren in de hulpverlening’ aan Vives Hogeschool.

Tijdens mijn zoektocht naar een job kwam ik een vacature tegen voor detectiehondgeleider. Niet veel later vervoegde deze detectiehond, een energieke zwarte labrador, ons gezin. Ik kon ook als dierenoppas en hondenuitlater aan de slag. Zo begon mijn carrière als zelfstandige. Het werd het begin van een zeer leerrijke periode waarin ik veel ervaring en kennis opdeed met diergedrag en training. Om me hier verder in te verdiepen, startte ik het postgraduaat Clinical Animal Behaviourist aan Odisee Hogeschool en volg ik regelmatig bijscholingen. Omdat ik anderen wil helpen om katten nog beter te begrijpen, ben ik ook werkzaam als docent kattenzorg.

 • 2018 – 2019: Postgraduaat dieren in de hulpverlening (1ste jaar), Hogeschool Vives
 • 2019 – heden: Postgraduate Clinical Animal Behaviourist, Odisee Avanced Education
 • 2020: Lezing ‘De Emotionele Belevingswereld van Honden’, Hondenlot en Intouch Coaching
 • 2020: Theoriecursus, Hondenschool Kunos vzw
 • 2020 – 2021: Dierenverzorging, NHA opleidingen
 • 2020 – heden: The Puppy Lab, The School of Canine Science
 • 2021: Hersenwerk InZicht, Hersenwerk voor Honden
 • 2019 – 2020: Petsitter en dogwalker, Pet Au Pair
 • 2019 – heden: Detectiehondgeleider, Epona bvba
 • 2019 – heden: Docent kattenzorg, Centrum Voor Afstandsonderwijs
 • 2020 – heden: zaakvoerder Diergezind

Meer over mij

Ik hou enorm van reizen: van backpacken en kampeervakanties tot road- en citytrips! Toen ik 21 jaar was, trok ik in mijn eentje met de rugzak door Ethiopië. Nadien volgden er nog vele verre en minder verre reisjes. 2 jaar geleden deden mijn vriend en ik nog een rondreis door Vietnam. Maar vorige zomer en dit jaar gingen we het dichter bij huis zoeken: gezellig met de auto en tent naar Frankrijk. Zo kon Ellie ook mee om te genieten van de lange natuurwandelingen. Reizen met een prikkelgevoelige hond is niet zo gemakkelijk en we proberen steeds zoveel mogelijk rekening met haar te houden. Als je dan ziet hoe gelukkig ze is met alle ruimte en vrijheid, is dat het meer dan waard.

Als kind zong ik enkele jaren in een kinderkoor. Zo begon mijn passie voor zang en muziek. Ik zing ondertussen al 10 jaar in een jeugd- en jongvolwassenen koor. Deze groep zijn goede vrienden en een vast gegeven geworden in mijn leven. Op de muziekschool volgde ik twee jaar zangles om meer te leren over muziektheorie en zangtechniek. In mijn tienerjaren speelde ik gitaar en piano maar ik moet toegeven dat ik dat niet echt heb onderhouden. Mijn partner is muzikant en heeft een eigen opnamestudio. We maken dus ook muziek samen en nemen af en toe eens een nummertje op.

Na mijn middelbare opleiding in de richting wetenschappen-wiskunde wist ik niet wat ik wilde studeren. Ik was in zoveel geïnteresseerd: mens en maatschappij, filosofie, kunst, dieren, architectuur, muziek,… Uiteindelijk koos ik voor de bacheloropleiding orthopedagogie. Ik vond het ontzettend leerrijk en heb een bijzondere stage in Ethiopië kunnen doen. Nadien volgde ik nog de masteropleiding sociaal werk. Toch had ik het gevoel dat ik iets anders wilde doen als job. Door het postgraduaat ‘dieren in de hulpverlening’ besefte ik dat ik me verder wilde verdiepen in het gedrag en welzijn van dieren. Zo ben ik in de dierensector terecht gekomen en heb ik eindelijk het gevoel dat het plaatje ‘klopt’.