Heeft mijn kat voedselverrijking nodig?

Voedselverrijking, je leest en hoort er regelmatig over. Maar wat is dit nu precies en waarom is het zo belangrijk? In dit blogbericht leg ik je uit waarom elke katteneigenaar voedselverrijking zou moeten voorzien. Je komt te weten welke soorten voedselverrijking er bestaan en waar je rekening mee kan houden. Elke voerpuzzel heeft namelijk een eigen moeilijkheidsgraad en vraagt andere handelingen van je kat.

Natuurlijk gedrag

Wist jij dat onze huiskatten gemiddeld 4 uur per dag spenderen aan jagen? Maar omdat de meeste katten hun voedsel in een etensbak krijgen, moeten ze geen moeite doen om aan eten te geraken. Zo ontstaat er vaak verveling.  Het is dus een goed idee om je kat te laten werken voor haar eten. Dit noemen we voedselverrijking. Maar is dat dan niet zielig? Nee hoor, in tegendeel! Het behoort tot het natuurlijk gedrag van je kat om te zoeken naar eten. Voedselverrijking is een onderdeel van de stimulerende leefomgeving die een kat nodig heeft. Het biedt mentale uitdaging, kan eventueel ongewenst gedrag voorkomen en helpt tegen schrokken en overeten. Kattengedragstherapeuten beschouwen voedselverrijking daarom als een niet te missen onderdeel in de huisvesting van je kat. Als je meerdere voerpuzzels op verschillende locaties in je huis zet, heb je zelfs geen gewone eetbakjes meer nodig.

Voerpuzzels en slowfeeders

Er bestaan verschillende manieren om aan voedselverrijking te doen. Je kan bijvoorbeeld het eten verstoppen, uitstrooien of je kat achter het voer laten jagen. De meest bekende vorm van voedselverrijking is een voerpuzzel. Dit is een voerdispenser waarbij je kat een bepaalde handeling moet uitvoeren – zoals hengelen, rollen, schuiven of trekken –  om aan het voer te komen. Er bestaan eetbakjes met bepaalde patronen in, rollende voerdispensers en puzzels met schuifjes, klepjes en deksels. Sommige voerpuzzels worden ook wel eens ‘slowfeeders’ genoemd omdat het je kat trager doet eten. Je kan speciaal ontworpen voerpuzzels aankopen of deze zelf maken. En zelfs voor natvoer kan je voerpuzzels gebruiken om meer uitdaging te bieden.

Verschillende moeilijkheidsniveaus

Niet alle katten zijn gemotiveerd om te puzzelen of hebben voldoende ervaring om een voerpuzzel op te lossen. Wanneer je een voerpuzzel geeft die te moeilijk is, kan je kat gefrustreerd geraken en het puzzelen opgeven. Bepaal daarom welk puzzelniveau je kat heeft om het moeilijkheidsniveau van de voerpuzzel hierop aan te passen. Als een kat ervaring opdoet met puzzelen, zal ze hier steeds beter in worden. Het puzzelniveau van je kat kan dus veranderen en moet regelmatig opnieuw bepaald worden. Hoe beter je keuze van voerpuzzel aansluit bij het puzzelniveau, hoe leuker je kat het zal vinden.
Ik heb voor jullie een poging gedaan om enkele puzzels in te delen naar moeilijkheidsgraad. Uiteraard is dit voor elke kat anders: sommige katten gebruiken graag hun pootjes om te hengelen terwijl anderen liever hun mond gebruiken. Katten hebben dus ook hun eigen voorkeur voor een bepaalde manier van puzzelen.

Voerpuzzels van niveau 1 zijn geschikt voor beginners, oudere katten en katten die moeilijk te motiveren zijn. Dit moeilijkheidsniveau is ideaal om je kat te introduceren met het puzzelen en hem te leren wat er wordt verwacht. Tot dit niveau behoren puzzels die je kat snel belonen zodat ze de moed niet opgeeft. Er hoeft maar één soort beweging gemaakt te worden en de brokjes zijn goed zichtbaar.

Voerpuzzel Hive

19,99

Snack Box

€4,99

Kitty Kong

6,95

Voerpuzzels van niveau 2 zijn geschikt voor gemotiveerde beginners en semi-ervaren katten. Dit moeilijkheidsniveau is ideaal om je kat wat meer uit te dagen maar vereist geen complexe puzzeltechnieken. Bij deze puzzels is er ook maar één soort beweging nodig, maar de brokjes hoeven niet duidelijk zichtbaar te zijn. De voeding kan verspreid zijn over verschillende compartimenten met meerdere openingen.

Voerpuzzel Tunnels

19,99

Voerbal

€6,99

Voerpuzzel Toren

21,45

Voerpuzzels van niveau 3 zijn geschikt voor ervaren katten met meerdere puzzeltechnieken. Dit moeilijkheidsniveau is ideaal voor katten die veel uitdaging nodig hebben en meer puzzelervaring hebben. Het is aangeraden om eerst de afzonderlijke opdrachten te oefenen en ze daarna te combineren. Bij dit niveau behoren puzzels waarbij moeilijkere of meerdere handelingen nodig zijn. Het voer is ook niet direct zichtbaar voor je kat.

Flip Board

9,99

Brain Mover

17,99

Waar rekening mee houden?

Overschakelen van gewone eetbakjes naar voerpuzzels gaat niet altijd van de ene op de andere dag. Katten zijn gewoontedieren en het duurt een tijdje om zich aan te passen aan veranderingen. Het zou dus kunnen dat je kat in het begin niet omkijkt naar de voerpuzzel.
Ook wanneer een voerpuzzel te moeilijk is of je kat de brokjes in de voerpuzzel niet lekker vindt, zal ze minder gemotiveerd zijn. Daarom kan je in het begin de puzzel ook vullen met snacks.

In huishoudens met meerdere katten moet je soms opletten met het gebruik van voerpuzzels. Katten jagen altijd alleen en delen hun eten niet met anderen. Wanneer ze concurrentie van andere katten voelen of gedwongen zijn om vlakbij elkaar te eten, kunnen ze beginnen schrokken of net minder eten.  In deze situaties maakt een voerpuzzel het probleem vaak erger omdat je katten minder snel kunnen eten. Plaats het eten van je katten dus altijd in verschillende ruimtes zodat ze elkaar niet kunnen zien. 

Er kunnen ook medische redenen zijn waarom je kat niet goed kan puzzelen. Als ze bijvoorbeeld artrose heeft is het vaak te pijnlijk om brokjes uit een voerpuzzel te hengelen. Je dierenarts zal je hier dan zeker raad in kunnen geven.

Tot slot

Katten hebben nood aan een stimulerende leefomgeving. Dit zorgt ervoor dat je kat haar natuurlijk gedrag kan vertonen en verveling en ongewenst gedrag kan voorkomen worden. Voedselverrijking, zoals een voerpuzzel, kan hieraan bijdragen. Het biedt mentale uitdaging aan je kat en helpt daarnaast tegen schrokken en overeten.

Voorzie jij nog geen voedselverrijking voor je kat? Dan weet je nu wat de voordelen zijn en waar je rekening mee kan houden. Laat je kat maar een beetje werken voor haar eten, ze zal je zeker dankbaar zijn!