Het is misschien wel de allereerste aankoop die mensen doen voor hun (toekomstige) hond. We gebruiken een voerbak meermaals per dag voor onze hond en staan er verder niet bij stil. In dit blogartikel leg ik je uit waarom je hond eigenlijk helemaal geen voerbak nodig heeft. Je ontdekt de mogelijke alternatieven en welke voordelen dit heeft voor het welzijn van je hond.
Natuurlijk (eet)gedrag
Honden hebben een natuurlijke behoefte aan fysieke en mentale stimulatie. Met name het kunnen vertonen van natuurlijk en normaal gedrag is essentieel voor een goed welzijn. Foerageren – het zoeken naar voedsel – is zo bijvoorbeeld een belangrijke activiteit. Een hond is in de eerste plaats een aaseter en zal in het wild vooral op zoek gaan naar etensresten zoals afval en dode dieren. De meeste rashonden werden daarnaast gefokt voor specifieke taken zoals helpen bij de jacht, schapen hoeden, het erf bewaken,…
Tegenwoordig ziet het leven van onze huishonden er helemaal anders uit. Ze hebben minder ruimte, zitten soms een lange tijd alleen en worden maar enkele keren uitgelaten. ‘s Ochtends en ‘s avonds krijgen ze dan hun eten in een voerbak. Lekker gemakkelijk toch? Voor ons wel, maar voor een hond is dit minder interessant.
Het gevolg is dat veel honden zich vervelen en ongewenst gedrag beginnen vertonen. De voerbak wordt meestal ook meteen leeg geschrokt. Dit zorgt voor spijsverteringsproblemen en kan zelfs een levensbedreigende maagtorsie veroorzaken. Anderzijds is er ook een minderheid die weinig eetlust vertoont en het voer onaangeroerd laat staan.
Het goede nieuws is dat je al met enkele aanpassingen een groot verschil kan maken voor je hond. Er zijn meerdere manieren waarop je je hond kan laten werken voor zijn eten. We noemen dit ook wel ‘voedselverrijking’.
Slo-Bowl Feeder Bloem
Snuffelen
Het reukvermogen van je hond is zijn belangrijkste zintuig. Je hond wil dan ook het liefst de wereld (en zijn voeding) verkennen met zijn neus. Snuffelen biedt mentale stimulatie en heeft tegelijkertijd een kalmerend effect.
Als verrijking laat je dus simpelweg je hond snuffelen tijdens het eten. Hoe doe je dat precies? Je kan heel gemakkelijk zijn brokjes uitstrooien op de grond. Doe dit buiten in het gras of in een hoopje blaadjes zodat je hond echt zijn neus moet gebruiken. Binnen kan je dit doen door de brokjes tussen handdoeken, kleren of ander textiel te verstoppen. Er bestaan zelfs speciale snuffelmatten die je hiervoor kan gebruiken.
Kauwen
Kauwen is een natuurlijke behoefte en behoort tot het normaal gedrag van je hond. Het is een ontspannende activiteit en geeft je hond een goed gevoel. Tijdens het kauwen wordt de spijsvertering gestimuleerd en het gebit op een natuurlijke manier gereinigd.
Eerst en vooral kan je het kauwen bij je hond aanmoedigen door hem trager te laten eten. Voedselverrijking in het algemeen zal daar een positieve invloed op hebben. Je kan ook natuurlijke kauwsnacks geven als aanvulling op de normale voeding van je hond. Wil je specifiek tijdens het eten je hond stimuleren om te kauwen? Dan bestaat er speciaal kauwspeelgoed dat je kan vullen met brokjes, snacks, natte voeding of vers vlees. Je hond moet vervolgens echt z’n best doen om zijn voeding te bemachtigen.
Probleemoplossend vermogen
Wil jij je hond mentaal uitdagen en beroep doen op zijn probleemoplossend vermogen? Dan kan je tijdens een training je hond belonen met zijn normale voer. Want waarom zou je het eten van je hond enkel als een echte maaltijd mogen geven? Als jij en je hond graag samen trainen, is het eens zo leuk om dit te doen tijdens het eetmoment.
Je kan de voeding van je hond ook in een voerpuzzel presenteren. Je hond moet hierbij zijn poten en/of bek – maar vooral ook zijn hersenen – gebruiken om aan de voeding te geraken.
Er bestaan verschillende soorten voerpuzzels in meerdere moeilijkheidsniveaus. Niet alle honden zijn even voedselgemotiveerd of hebben voldoende ervaring. Wanneer je een voerpuzzel geeft die te moeilijk is, kan je hond gefrustreerd geraken en het puzzelen opgeven. Kies daarom een voerpuzzel die aansluit bij het puzzelniveau van je hond en blijf er steeds bij terwijl je hond aan het puzzelen is.
Slowfeeders en likmatten
Soms heb je gewoonweg even geen zin of tijd om de voeding van je hond voor te bereiden of bij hem te blijven terwijl hij aan het puzzelen is. Het is ook helemaal niet erg als je niet bij iedere maaltijd aan voedselverrijking doet. Wil jij je hond gemakkelijk te eten geven maar toch het schrokken verminderen? Dan kan je in plaats van een normale voerbak ook een slowfeeder of likmat gebruiken. Een slowfeeder of anti-schrok bak is een voerbak met uitstekende delen en vormen. Je hond kan hierdoor minder gemakkelijk aan zijn voeding. Voor natte voeding of vers vlees kan je zowel een slowfeeder als een likmat gebruiken. Je smeert de voeding uit op de likmat waarna je hond deze er af kan likken.
Voedselverrijking
Voedselverrijking moedigt je hond aan om natuurlijk foerageer- en eetgedrag te vertonen. Dit stimuleert zowel de lichamelijke als mentale activiteit. Het gaat verveling tegen en dient als uitlaatklep voor natuurlijk belonend gedrag. Onderzoek toont ook aan dat voedelverrijking stereotiep gedrag en ongewenst gedrag zoals overmatig blaffen vermindert. Daarnaast kunnen verschillende soorten voedselverrijking ingezet worden tijdens bench-training, bij verlatingsangst of gewoon als afleiding.
Indien je je zorgen maakt over het gedrag of de gezondheid van je hond, is het natuurlijk aangeraden om altijd eerst een gedragstherapeut en/of dierenarts te raadplegen. Hou er ook rekening mee dat sommige manieren van voedselverrijking supervisie vereisen. Indien je meerdere honden hebt, is het belangrijk elke hond apart voedselverrijking aan te bieden om voedselbewaking te voorkomen. Een andere kritische opmerking is dat sommige honden snel overprikkeld zijn en voedselverrijking als extra stress kunnen ervaren op bepaalde momenten. Evalueer dus ten allen tijde hoe je hond reageert en wat bij hem past.
In het algemeen hebben de meeste honden zeker baat bij voedselverrijking. Ik heb zelf nog nooit een gewone voerbak gebruikt om mijn hond eten te geven. Er zijn zoveel alternatieven die beter tegemoet komen aan de behoeften van een hond. Je kan het zo ingewikkeld of simpel maken als je zelf wil. Het is ook niet nodig om tal van speciale puzzels, slowfeeders of speeltjes te kopen. Hopelijk kan dit artikel je inspireren om zelf op zoek te gaan naar creatieve manieren om aan voedselverrijking te doen. Niet alleen je hond wordt er gelukkiger van, maar het is ook voor jou een plezier om je hond bezig te zien.
Referenties:
- Gaines, S. A., Rooney, N. J., & Bradshaw, J. W. (2008). The effect of feeding enrichment upon reported working ability and behavior of kenneled working dogs. Journal of forensic sciences, 53(6), 1400-1404.
- Herron, M. E., Kirby-Madden, T. M., & Lord, L. K. (2014). Effects of environmental enrichment on the behavior of shelter dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association, 244(6), 687-692.
- Moesta, A., McCune, S., Deacon, L., & Kruger, K. A. (2015). Canine enrichment. Animal behavior for shelter veterinarians and staff, 160-170.
- Schipper, L. L., Vinke, C. M., Schilder, M. B., & Spruijt, B. M. (2008). The effect of feeding enrichment toys on the behaviour of kennelled dogs (Canis familiaris). Applied Animal Behaviour Science, 114(1-2), 182-195.
- Young, R.J., (2003). Environmental Enrichment for
Captive Animals. Universities Federation for Animal
Welfare, Hertfordshire, UK.
